Vi söker två doktorander till vår forskarutbildning i civilsamhällesvetenskap; med inriktning mot medborgligt engagemang och mot tillit, inom området Människan i välfärdssamhället

Civilsamhällesvetenskap är det systematiska studiet av civilsamhället. Ämnet hör till samhällsvetenskaperna med de perspektiv på samhälle, organisationer och individer som har utvecklats inom sociologi, statsvetenskap, socialt arbete och ekonomi, men har även en bakgrund inom humanistiska ämnen som historia och teologi. Civilsamhället definieras ofta som en samhällssfär som tillsammans med stat, näringsliv och hushållssfär utgör samhället. Till civilsamhället hör bland annat ideologier, ideella organisationer, informella nätverk och medborgarnas engagemang. Inom civilsamhällesvetenskap är civilsamhälle, ideell sektor, ideella organisationer och ideellt engagemang betydelsefulla begrepp. I studiet av förhållandet mellan enskilda individer och samhälleliga intressen är socialt kapital, tillit, folkrörelser, filantropi och socialt entreprenörskap viktig empiri och politisk teori, organisationsteori, historisk institutionalism och maktteori är exempel på centrala teorier. 

Högskolan söker en doktorand med inriktning mot medborgerligt engagemang. Doktoranden förväntas genom sitt arbete bidra till forskningsprogrammet om medborgerligt engagemang som studerar ideellt arbete, givande, politiskt deltagande och informella insatser (https://www.mchs.se/arkiv/projekt/ccf/meis---ett-forskningsprogram.html). Öppenhet för både kvantitativa och kvalitativa metoder är särskilt meriterande.

Högskolan söker en doktorand med inriktning mot tillitsforskning. Doktoranden förväntas genom sitt arbete bidra till befolkningsundersökningen Tillitsbarometern, som studerar förändringsprocesser rörande olika former av tillit i Sverige (se www.mchs.se/tillitsbarometern). Erfarenhet och/eller stort intresse av kvantitativa analysmetoder är särskilt meriterande.

Forskarutbildningen i civilsamhällesvetenskap ingår i området Människan i välfärdssamhället vid Marie Cederschiöld högskola och ges i enlighet med examensmålen i högskoleförordningen.

Behörighet

För att bli antagen till forskarutbildningen inom området Människan i välfärdssamhället krävs grundläggande och särskild behörighet och förmåga i övrigt att tillgodogöra sig utbildningen, se högskolans antagningsordning under https://www.mchs.se/forskning/forskarutbildning.html.

Grundläggande behörighet har den som har

  1. avlagt en examen på avancerad nivå
  2. fullgjort kursfordringar om minst 240 högskolepoäng, varav minst 60 högskolepoäng på avancerad nivå eller
  3. på annat sätt förvärvat i huvudsak motsvarande kunskaper.

Särskild behörighet är fullgjorda kursfordringar om minst 30 högskolepoäng inom för respektive forskarutbildningsämne relevanta ämnen på avancerad nivå, varav minst 15 högskolepoäng utgörs av ett självständigt arbete på avancerad nivå, eller motsvarande kunskaper.

Vidare har du

  • God samarbetsförmåga
  • God förmåga att prioritera och strukturera dina arbetsuppgifter
  • Förmåga att bidra till en god och sund arbetsmiljö

 

Beslut om doktorandanställning

Beslut om doktorandanställning sker i samband med beslut om antagning till forskarutbildningen Människan i välfärdssamhället.

Anställningsvillkor

Anställningen är en tidsbegränsad anställning som doktorand. Den sammanlagda anställningstiden får inte vara längre än vad som motsvarar utbildning på forskarnivå på heltid under fyra år. Anställningens omfattning är på 100%.

Ansökan

Ansökan görs via högskolans rekryteringssystem, Varbi. För mer information om antagningen och forskarutbildningen besök vår hemsida på https://www.mchs.se/forskning/forskarutbildning.html

Ansökan ska åtföljas av följande bilagor:

  • Personligt brev med motivering till varför du söker till forskarutbildningen Människan i välfärdssamhället vid Marie Cederschiöld högskola
  • Forskningsskiss/utkast till projektplan innehållande följande rubriker: bakgrund, problemformulering, syfte, metod samt projektets förväntade betydelse (maxantal ord: 3000).
  • Magister/masteruppsats
  • Ansökan om bedömning av behörighet. Blanketten finns att ladda ner på https://www.mchs.se/forskning/forskarutbildning.html
  • CV med examina, yrkeserfarenhet och andra relevanta meriter
  • Intyg som bekräftar behörighet för forskarutbildning. Utländska examina och kursintyg ska normalt vara validerade av Universitets- och högskolerådet

 

Sista dag för ansökan: 2024-02-02

Efter beredning av ansökningarna kommer ett urval sökande att kallas till intervju.

Alla sökanden kommer att få information när rekryteringen är slutförd.

Välkommen med din ansökan!

 

Information 

Civilsamhällesvetenskap:
Professor Johan von Essen
E-post:  johan.von-essen@mchs.se
Telefon: 076-636 51 28

Allmän information om forskarutbildningen:
Programansvarig Carina Lundh-Hagelin
E-post: carina.lundh-hagelin@mchs.se
Telefon: 076-636 50 78

Vicerektor Maria Eriksson
E-post: maria.eriksson@mchs.se
Telefon: 076-636 50 31

Studiehandläggare Anna Lögdberg
E-post: anna.logdberg@mchs.se
Telefon: 076-636 50 38

För facklig information:
Ordförande i den lokala SULF-föreningen
Elisabeth Christiansson Drake
E-post: elisabeth.christiansson@mchs.se
Telefon: 076-636 50 79

För information från doktorandföreningen:
Doktorandföreningens ordförande Cecilia Bauman
E-post: cecilia.bauman@mchs.se
Telefon: 073-3021162

 

Marie Cederschiöld högskola är en arbetsplats och ett lärosäte som präglas av ett öppet och inkluderande synsätt, där jämställdhet och lika villkor tillför mervärde i vår verksamhet.

Marie Cederschiöld högskola har gjort ett medvetet medieval för denna rekrytering och vi undanber oss därför kontakt med annonssäljare eller andra säljare av rekryteringstjänster.

Vid Marie Cederschiöld högskola bedrivs forskning inom humaniora, samhällsvetenskap, vård och kyrkomusik. Högskolans forskarutbildning finns inom området Människan i välfärdssamhället med tre forskarutbildningsämnen, Civilsamhällesvetenskap, Socialt arbete och Vårdvetenskap. Vid högskolan anordnas också utbildning på grundnivå och avancerad nivå i vårdvetenskap, socialt arbete, teologi, kyrkomusik samt uppdragsutbildning. Högskolan bytte 2022 namn till Marie Cederschiöld högskola från tidigare Ersta Sköndal Bräcke högskola.

Anställningsform Tidsbegränsad anställning
Anställningens omfattning Heltid
Tillträde 2024-10-01
Löneform Fast månadslön enligt gällande doktorandlönestege
Sysselsättningsgrad 100%
Ort Stockholm
Län Stockholms län
Land Sverige
Referensnummer 2023/23
Publicerat 2023-12-15
Sista ansökningsdag 2024-02-02

Tillbaka till lediga jobb